Logo

Rovnako ako na vysoké štandardy kvality dbáme na zodpovedné pitie. Preto je obsah tejto stránky dostupný len starším ako 18 rokov.

 

Francúzi budú piť Dunaj

Víno zo slovenských viníc nájdete v menu michelinskej reštaurácie v Marseille

Sú to známi gurmáni a potrpia si na výborné jedlo a ešte lepšie víno. Reč je samozrejme o Francúzoch. To, že ich očarilo slovenské víno Dunaj až tak, že sa objaví na menu karte prestížnej reštaurácie l´Epuisette s michelinskou hviezdou v Marseille, je obrovský úspech!

Karine Blanc, ktorú francúzska gastronómia pozná ako skvelú špecialistku a spolupracuje na príprave menu so šéfkuchármi najvychytenejších michelinovských reštaurácií v celom Provensálsku bola očarená jedný slovenským vínom natoľko, že dokonca vytvorila originálne predjedlo pre toto víno. „Vytvorila som tento recept pre konkrétne víno, ktoré som nedávno objavila. Je to víno Slovenské Vinice Dunaj neskorý zber 2016. Jeho lahodné tóny sa budú úžasne snúbiť s týmto predjedlom,“ povedala pre portál SARABAR Karine Blanc ktoré budú od decembra ponúkať v známej marseillskej reštaurácii l´Epuisette.
Stojí za zmienku, že francúzske reštaurácie najradšej ponúkajú vlastné, kvalitné francúzske vína a nie je ich málo. Pri výbere vín z iných krajín sú veľmi nároční. Prednosť dávajú zaujímavým ročníkom a odrodám z malých rodinných vinárstiev pred veľkými producentmi. Presne také vína ponúkajú Slovenské Vinice. V každej sezóne sa do ich kolekcie dostane výber z toho najlepšieho, čo sa u nás urodilo. Vína starostlivo vyberá degustačná komisia zložená z expertov. Vedie ju Jean Daniel Angibaud, svetovo uznávaný enológ a someliér z Bordeaux, držiteľ mnohých prestížnych svetových ocenení.

Kolekciu vín ochutnajú aj v Strasbourgu
„Keď mám možnosť, rád dám ochutnať vína zo Slovenských Viníc odborníkom, napríklad, keď sa stretneme na medzinárodnej súťaži. Zaujíma ma, ako ich hodnotia,“ hovorí J.D. Angibaud. A práve vďaka jednej takejto ochutnávke sa dostal chýr o zaujímavých slovenských vínach do reštaurácie v Marseille Po odrode Dunaj, ktorej už pripravujú miesto v zimnom nápojovom lístku, chcú ochutnať aj ďalšie vína z tohtoročnej kolekcie (Slovenské Vinice Pinot Noir bobuľový výber 2015, Zweigeltrebe výber z hrozna 2015, Devín neskorý zber 2016 a ďalšie).
Pretože vo svete gastronómie tamtamy tiež fungujú a správy o novinkách sa šíria rýchlosťou blesku, vína zo Slovenských Viníc chcú ochutnať aj v ďalších dvoch top reštauráciách v Strasbourgu. Vo vyhlásenej reštaurácii Buereiheisel s dvoma „michelinkami“, ktorú často navštevujú aj politici z Europarlamentu, a vychytená reštaurácia Oenosphere.

Lahodné tóny Dunaja
Víno, ktoré zaujalo francúzskych odborníkov, pochádza z Juhoslovenskej vinohradníckej oblasti, z obce Svodín zo strekovského regiónu. Je to majstrovské dielo vinára Juraja Zápražného a Jean Daniel Angibauda, ktoré patrí do jesennej kolekcie značky Slovenské Vinice. Dunaj je suché červené víno sýto rubínovej farby s fialkastým okrajom. Prekvapí prenikavou vôňou tmavého bobuľového ovocia, predovšetkým čučoriedok a slivkového perníku. Má plnú korenistú, ovocno-šťavnatú chuť s jemným zamatovým záverom. Aby si zachovalo svoju mimoriadnu kvalitu a buket, servíruje sa vychladené na 16 – 18 stupňov C. Je to vynikajúca voľba k menu s korenistým predjedlom a ku všetkým grilovaným a pečeným tmavým mäsám.

„Sme hrdí na naše vína zo Slovenských Viníc, ktoré oceňujú aj v zahraničí, osobitne v takých vychýrených reštauráciách, ktoré získali michelinské hviezdy,“ neskrýva radosť z úspechu Peter Havrilák, manažér značky Slovenské Vinice a dodáva, že slovenskí spotrebitelia si môžu vychutnať Dunaj a ďalšie vína z kolekcie vo vybraných slovenských reštauráciách.

Epuisette